Озима пшениця

Пшениця: одна з найважливіших сільськогосподарських культур у світі.
Щоб прогодувати населення нашої планети, яке, за різними оцінками, досягне 9 мільярдів людей до 2050 року, необхідно збільшити глобальне виробництво продовольства на 70%, і в той же час знайти кращі способи для збереження дефіцитних ресурсів нашої планети, особливо орних земель і води. Зростання світового попиту на пшеницю випереджає ріст її виробництва, крім того, виробники пшениці в усьому світі дедалі частіше стикаються з проблемою несприятливих погодних умов для вирощування пшениці протягом сезону.

Інновації у вирощуванні пшениці, і особливо наявність в майбутньому нових надійних і адаптованих до місцевих умов сортів та гібридів пшениці має важливе значення для сталого розвитку сільського господарства. Завдяки розробці комплексних рішень, компанія «Байєр» зосереджує свої зусилля на пошуку шляхів подолання наслідків зміни клімату, здійснюючи свій внесок в забезпечення людства продуктами харчування.

Сьогодні в Україні пшениця є стратегічною зерновою культурою, важливою складовою зернового балансу. Виробництво пшениці напряму пов’язане з продовольчою безпекою. В останні роки середня урожайність пшениці в Україні становить близько 30 ц/га тоді як провідні господарства збирають по 80-90 ц/га. Це свідчить про вагому перспективу селекційних і агротехнологічних розробок, особливо зважаючи на колосальний біологічний потенціал пшениці. Так рекордну урожайність було зафіксовано у 2015 р в Англії – 165 ц/га.

В компанії «Байєр» розуміють важливе значення даної культури для людства і використовують якісно нові можливості створення сортів пшениці. Серед найважливіших є застосування молекулярно-генетичних маркерів при селекції на короткостебельність, стійкість проти хвороб, посухи, низьких температур, якість зерна, тривалість вегетаційного періоду. Це один з інструментів підвищення ефективності селекції в руках досвідченого селекціонера. Генетичний аналіз дозволяє визначити господарсько-цінні ознаки на ранніх етапах і таким чином прискорити процес селекції. Водночас геном пшениці дуже складний і основою успіху ще довго залишатиметься талант добору кращих генотипів з багатьох тисяч рослин у селекційних розсадниках на основі знань та інтуїції.

Найважливішою метою в бізнесі насіння пшениці, що її ставить «Байєр», є збільшення врожайності сортів м’якої озимої пшениці (Triticum aestivum), яка відома в Європі як «пшениця м’яка, або звичайна».

Селекція та впровадження інновацій заради майбутнього пшениці

Щоб розробити нові, високоякісні сорти пшениці, адаптовані до складних кліматичних умов сьогодення, і задовольнити потребу в раціональних рішеннях, компанія «Байєр» робить свій внесок у розвиток і вдосконалення глобальної мережі науково-дослідних та селекційних центрів пшениці, що сьогодні локалізовані у США, Франції, Канаді, Великобританії, Німеччині, Австралії, Індії та Україні.

Кожного року компанія «Байєр» інвестує близько 720 млн. євро в наукові дослідження і розробки агротехнічних рішень, зокрема насіння, засоби захисту рослин і біологічні препарати, та планує збільшити цю суму до 850 млн. євро у подальші роки.

На сьогодні перед селекціонерами «Байєр» стоять великі виклики у реалізації глобальну програми селекції пшениці. Результатом взаємодії селекційних команд «Байєр» є надпотужна генетична платформа та об’єднання інтелектуальних зусиль.

В Україні селекційна програма пшениці проводить випробування більш як 20 тисяч генотипів у п’яти локаціях. Це дає змогу ефективно класифікувати селекційний матеріал за основними господарськими властивостями та визначати придатність для конкретних умов на основі польових випробувань за поширеними у виробництві технологіями вирощування. На основі результатів генетичного аналізу щороку планується і проводиться близько 500 внутрішньовидових схрещувань. Отримані гібриди випробовуються в гібридному та селекційному розсадниках (F1-F5) де проводиться первинна оцінка цінності гібридних популяцій для конкретних умов. В результаті багаторазових штучних доборів та одночасній дії природного добору виділяються кращі генотипи, які включаються в досліди урожайності: Контрольний розсадник, Конкурсне сортовипробування, Екологічне сортовипробування. Сучасна селекційна техніка та новітні методики дозволяють проводити дослідження з високою точністю та виявляти потенціал кожного генотипу. Таким чином, період створення сорту складає 10-12 років, а з введенням в роботу клімат камери становитиме 8-10 років. Основними напрямами селекції в Україні є висока урожайність, посухостійкість, групова стійкість проти основних хвороб та якість зерна на рівні сильної і цінної пшениці.

В прагненні до інновацій «Байєр» втілює в життя програму селекції гібридної пшениці. Розробка комерційних F1 гібридів ґрунтується на використанні явища гетерозису та проводиться у Німеччині на базі потужного генбанку пшениці і новітніх методів селекції. Формуючи специфічні генетичні пули на основі генетичної інформації, селекціонери проводять десятки тисяч топ-кросів з метою виявлення цінних комбінацій. При цьому біологічний метод створення гібридів є пріоритетним. Порівняно з сортами F1 гібриди пшениці володіють високою стабільністю урожайності завдяки стійкості проти несприятливих факторів середовища, краще реагують на внесення високих доз добрив, мають високі показники якості зерна. В 2016 р. в Україні вперше проходили випробування F1 гібридів пшениці у різних локаціях. В компанії «Байєр» вірять, що мине зовсім небагато часу і скарбничка інновацій компанії поповниться гібридною пшеницею майбутнього.

На шляху впровадження інновацій в розвиток сортів та гібридів пшениці «Байєр» також ставить за мету підвищити ефективність використання поживних речовин у культурі для оптимізації внесення добрив та заходів обробітку ґрунту під час вирощування озимої пшениці.

Наш перший сорт озимої пшениці селекції «Байєр» - «Ареал Ювілейний», що вийшов на український ринок у 2015 році. На ринку пропонується до продажу сертифіковане насіння (1 репродукції).
З 2017 р. на ринок виходить новий сорт озимої пшениці «Банкір».
В той же час продовжується копітка робота над створенням та реєстрацією нових сортів.
В короткостроковій перспективі планується розширення портфелю продуктів насіння пшениці рядом нових сортів.


Розвиток бізнесу насіння пшениці компанії «Байєр» в Україні
Copyright © Bayer CropScience