20 січня, 2020

Як отримати додатково 2 тони кукурудзи

В господарстві ФГ «Градарь», розташованому в посушливому районі Херсонської області, четвертий рік поспіль успішно вирощують кукурудзу в монокультурі на зрошенні
chaplunka











Дивіться відео-обзор про ФГ «Градарь» за цим посиланням: https://youtu.be/YtXNV3fmyXQ

Напрацьована в ФГ «Градарь» спільно із фахівцями «Байєр» технологія вирощування кукурудзи в монокультурі на зрошенні дала змогу отримати 142 ц/га, заощадивши майже 6000 грн/га завдяки збиранню зерна із базовою вологістю.

Якщо у Лісостепу волога – це лімітуючий фактор, то у Голопристанському районі Херсонської області вода буквально означає життя. Тому не дивно, що чимало фермерів намагаються вийти із зачаклованого кола «озимі зернові-соняшник-мінімальна рентабельність» і перейти на більш інтенсивні технології вирощування.

А для цього потрібна життєдайна волога, себто, зрошення. Однак не лише волога, у чому свого часу переконалися у ФГ «Градарь», експериментуючи із різними сільгоспкультурами та технологіями обробітку впродовж останніх 5 років. Зрештою, це дало відмінний результат, який, виходячи із наших вражень спілкування із власниками господарства, обов’язково буде покращено.

«У нас відносно невелике господарство – обробляємо приблизно 700 гектарів землі. Кожного року розширюємо площі під зрошенням. На сьогоднішній день поливаємо 500 гектарів. На мою думку, не варто гнатися за стрімким розширенням земельного банку, а краще вдосконалити технологію вирощування на тих площах, які є» - вважає керівник ФГ «Градарь» Алевтина Руденко.

Елегантна красуня Алевтина Борисівна, на перший погляд, не асоціюється із традиційними уявленнями про людей, які працюють у полі. Тим не менш, як виявилося впродовж нашого спілкування, фундаментальним теоретичним та практичним знанням і досвіду керівника ФГ «Градарь» може позаздрити не один дипломований агроном. Якщо ви займаєтеся справою, яка вам до душі, то все виходитиме найкращим чином.

Тим більш, що господарство працює у тісній зв’язці із агрономічними консультантами «Байєр», які вбачають для себе справжній професійний виклик у тому, аби забезпечити оптимальний результат при виконанні дещо нетипового завдання – вирощування кукурудзи на зрошенні в монокультурі. Алевтина Руденко наголошує на тому, що для неї, як для керівника господарства, дуже важливо мати постійну агрономічну підтримку з боку спеціалістів компанії «Байєр».

«Завдяки тому, що ми маємо зрошення, у нас нетипова сівозміна для зони Степу. Окрім кукурудзи, вирощуємо озимі пшеницю та ячмінь, соняшник, а цього року додали ріпак. Потихеньку експериментуємо, хоча курс на підвищення врожайності кукурудзи залишається незмінним. Ми підрахували, що це оптимальна з точки зору рентабельності культура для вирощування на поливних землях» - стверджує Алевтина Руденко.

Інтенсивна технологія, а тим більш на зрошенні – задоволення не із дешевих. Потрібно здійснити енерговитратний обробіток ґрунту, внести достатню кількість добрив, усі необхідні засоби захисту рослин і зрештою заплатити за воду! Тому про якісь полегшені умови вирощування кукурудзи можна говорити лише в тому разі, якщо на цю всю агрономічну «кухню» дивитися збоку. З самого початку керівникам ФГ «Градарь» потрібно було знайти по-справжньому ефективну технологію вирощування «королеви полів».

«Впродовж сезону ми даємо, в залежності від погодних умов, по 8 поливів по 500 кубометрів води. Тобто, 4000 кубометрів разом. Раніше ми збирали по 110-120 ц/га, однак накопичений досвід та чітке дотримання напрацьованої технології дали змогу цей рік вийти на рекордну для нас врожайність – 142 ц/га» - розповідає керівник ФГ «Градарь».

Алевтина Борисівна згадує, як вони вагалися чотири роки тому, коли перед тим як прийняти рішення про вирощування кукурудзи в монокультурі.

«Довелося підняти купу літератури, ознайомитися із досвідом колег, які вже успішно працювали за цією технологією та консультуватися із нашими партнерами. Згодом ми упевнилися в тому, що монокультура не позначається ані на врожайності, ані на родючості ґрунту. Зокрема, регулярно замовляємо аналізи проб ґрунту та інші дослідження. Все перебуває в межах норми» - стверджує Алевтина Руденко.

Завдяки зрошенню та з огляду на особливості пожнивних решток кукурудзи під цю культуру тут провадять традиційний обробіток ґрунту, який включає глибоку оранку, усі необхідні культивації разом із закриттям вологи та підготовку поля «Європак». З осені під цю культуру ми нічого не вносять, а вже навесні дають 100 кг комплексних добрив та 400 кг селітри чи карбаміду. Цього цілком достатньо. Також по листу вносяться цинковмісні препарати, а також інші мікродобрива, наприклад, сульфат магнію.

«Головною умовою водночас і високої врожайності, і рентабельності вирощування кукурудзи я вважаю дві речі. Перша – правильний вибір гібриду кукурудзи. Друга – густина сівби» - наголошує Алевтина Борисівна.

Цікаво, що на усій площі під кукурудзою вирощується… лише один гібрид. Це середньостиглий гібрид із зубоподібним типом зерна Dekalb 4795 ФАО 390.

«Я не бачу потреби висівати інші гібриди, якщо цей гібрид нас цілковито влаштовує. І за особливостями вегетації, і за вологовіддачею, і за термінами дозрівання. Єдиний гібрид, яким ми можливо будемо його доповнювати чи замінювати з часом – це новинка Dekalb – 4943. Він показав себе на демо-ділянках ще краще, тому я вважаю, що потрібно не боятися і сміливіше використовувати можливості сучасної селекції. Завжди потрібно йти до кращого. На одному й тому самому сидіти не можна. Потрібно порівнювати, тому ми закладаємо в себе на полях демо-ділянки. Раніше - перед Dekalb 4795 у мене був 440 з меншим ФАО» - пояснює керівник ФГ «Градар».

Причин вибору означених двох гібридів Dekalb наша співрозмовниця називає декілька. Окрім ідеальних загальних характеристик щодо впевненого старту, стресостійкості, високої врожайності, Алевтина Борисівна наголошує на тому, що цей гібрид дозріває в оптимальні для збирання строки – наприкінці вересня. І при цьому урожай потрапляє до бункера комбайна із базовою вологістю.

«Незважаючи на те, що ми його вирощуємо на зрошенні і вологи в принципі достатньо, змолотили ми Dekalb 4795 із вологістю зерна 14%. Неподалік сусіди збирали на зрошенні кукурудзу іншого виробника і отримали вихідну вологість зерна 18-19%. Неподалік на елеваторі вартість зняття одного тонн/процента вологості коштує 106 гривень» - розповідає фермерка.

Цікаво! Проведемо нескладні арифметичні підрахунки, взявши для порівняння показники вологості 14% та 18%. Різницю в 4% множимо нехай на 100 гривень. Отримуємо 400 гривень – це гроші, які потрібно заплатити, аби довести до нормального стану 1 тону зерна кукурудзи. Тепер множимо 400 грн на 14 тон – і отримуємо 5600 грн. Додамо сюди логістику та ін., і отримуємо 6000 гривень/га, зекономлених в ФГ «Градарь», так би мовити, на рівному місці – від 200 до 250 дол./га. Це – ціна правильного вибору гібриду кукурудзи лише за показниками вологовіддачі.

При цьому Алевтина Руденко наголошує і на такому важливому показнику як якість та виповненість зерна, які сягають максимальних рівнів.

«До того ж, потенціал цього гібриду, а також напрацьована спільно із агрономами «Байєр» технологія вирощування, дають змогу ефективно використовувати такий інструмент підвищення врожайності як густина висіву насіння. Якщо раніше ми сіяли кукурудзу із густиною 72 тис./га, то нині – 82 тис./га. Я вважаю, що це ще не межа, і ми можемо підвищувати врожайність за рахунок цього показника» - стверджує керівник ФГ «Градарь».

Істотну роль у технології вирощування, без перебільшення, високорентабельної кукурудзи, відіграє гербіцидний захист посівів. За словами Алевтини Борисівни, важливо забезпечити абсолютний захист до того часу, поки ряди рослин кукурудзи не зімкнуться і не задушать усю конкуруючу рослинність.

«В цьому плані нас цілковито влаштовує одноразове застосування гербіциду МайсТер® Пауер. Ми не використовуємо жодних інших препаратів. Дії МасТер® Пауер нам вистачає практично на увесь час, аж поки кукурудза не підійметься. Я не бачу потреби щось міняти, оскільки ми маємо стабільний ефективний результат» - пояснює Алевтина Руденко.

…В ФГ «Градарь» готуються до нового сезону. 142 ц/га – це наразі рекордний, однак, вочевидь, не максимальний результат і Алевтина Руденко разом із агрономами «Байєр» вже сьогодні консультуються щодо подальшого вдосконалення технології. І поза сумнівами все у них вийде. Люди підходять до своє справи з усією душею, та при тому – із холодним розумом, прагнучи вийти на бажаний результат не лише кількістю, але передусім якістю.

Copyright © Bayer AG